O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Queen Mary (Londra) şi Universitatea din Bristol a studiat modul în care sunt aranjate celulele de pe petalele florilor şi cum influenţează aranjamentul lor comportamentul şi alegerile albinelor. Conform Independent, albinele care aterizează pe marginea florilor descoperă că marginea petalei are un miros cu totul diferit faţă de cel al mijlocului florii.
Unele plante au pe petale linii cu celule ce ghidează albinele şi alte insecte către nectar. „Dacă priveşti o floare la microscop, poţi observa deseori că celulele ce produc mirosul specific sunt aşazate într-un anumit tipar”, a declarat Dave Lawson din cadrul Universităţii din Bristol. „Prin crearea unor flori artificiale care au un tipar cu mirosului diferit am putut dovedi că acesta ar putea reprezenta un semnal pentru albine”, a adăugat el.
În momentul în care albinele au învăţat modelul au preferat să viziteze şi alte plante fără miros, dar care aveau un tipar cunoscut de insecte. Lawson susţine că abilitatea de a recunoaşte anumite tipare este similară cu modul în care omul atinge un obiect pentru a-i simţi forma, ca mai apoi să poată indica o imagine cu acelaşi obiect. „Abilitatea mintală de a schimba diferite simţuri este în general considerată ca aparţinând oamenilor, dar este uimitor că o mică insectă, precum albina, poate realiza acelaşi lucru”, concluzionează Dave Lawson.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: